Hardy HBX 14,6′ #9/10 Review/test

Detta är den första delen av min test av Hardy HBX 14,6′ #9/10 tvåhandsflugspö

Hardy HBX spöserien tillverkas i Alnwick i England. När man tittar på klingan, spöringarna, rullfästet, hardy logon på den svarta butten, korkhandtaget m.m. så andas allting Hardys mångåriga spöbyggartraditioner.

Specifikation Hardy HBX

Hardy HBX tillverkas av Hardy SINTRIX® 440 nanofiber teknologi. Spöet är fyrdelat med en totalvikt på 278 g (Hardys specifikation är 312 g). Spödelarna väger 181, 54, 30 och 13 g. Korkhantaget är 600 mm långt. Det har ett dubbelt asymmetriskt "down locking" rullfäste med plastbrickor mellan låsmuttrarna. Spöringarna består av Fuji® titanium stripper guide och REC® pearl recoil spöringar. spöet har även "alignment dots"

Setup

Setup för testen är Hardy HBX 14,6′ #9/10, Danielsson H5D 9thirteen med Varivas 47lb skjutlina, en flytande Rio Scandi Versatip 23ft, 33g klump, Rio Scandi versatip 15ft 10g tip, total vikt 43g. och en 15ft taperad tafs.

Test

Något av det första jag la märke till när jag tog spöt i handen var hur sammetslent korkhandtaget var, riktigt fint. Något som också är väldigt tydligt är att detta är ett snabbt spö där klingan återhämtar sig snabbt. När man börjar kasta med spöt så känner man direkt vilket fantastisk känsla det är i spöt. Även när man kastar korta kast med lite ansträngning, så får man direkt en fantastisk feedback. Denna feedback är också påtaglig när man kastar slarvigt eller misslyckas. Även om det är ett snabbt spö är det ändå enkelt att få ut linan. Med bättre timing och bra färdigheter så utnyttjar man detta spö fulla potential d.v.s. det finns inga gränser hur långt man kan kasta.
Detta innebär också att om du inte är en riktigt duktig kastare eller om du börjar att bli trött efter en hel dags fiskande, kommer det att bli svårt att utnyttja hela spöts fulla potential. Om du föredrar lite långsammare aktion så är det bara att hänga på en tyngre lina. Detta är ett spö som tål tunga sjunklinor, kastar bra i blåsiga förhållande eller kastar tunga flugor. Spöt har en fantastisk ryggrad

Sammanfattning

Om du tror att du är en för dålig kastare och att spöt är för avancerat för dig, då är mitt råd till dig, köp spöt och börja träna, för du är värd ett Hardy HBX tvåhandsspö. Jag gillar verkligen detta spö, Hardys spöbyggartraditioner, spöets fina finish och fantastiska prestanda